Kerstkaarten plein: foto tips

Zonder foto is het erg moeilijk een foto-kerstkaart te maken. Maar welke foto gebruik je? Eigenlijk zijn er twee mogelijkheden: je kan een bestaande foto gebruiken en je kan ook een foto voor de gelegenheid maken. Met de 10 tips hieronder maak je zonder twijfel een mooie en opvallende foto voor je kerstkaart.

1: maak een foto met een idee

Je kan je camera pakken en hopen dat ergens tussen de 2 gigabyte aan foto's op je camera bij toeval een leuke foto staat, maar wij van kerstkaarten-plein helpen het toeval liever een handje. We denken dat voor een onvergetelijke kerstkaart een foto met een idee het beste werkt. Een goed geschoten portret is leuk, een foto met een achterliggend idee is leuker. Zelf moeten we in ieder geval glimlachen als we een foto zien waarop de kinderen met plakband de mond is dichtgeplakt is (stille nacht) of iedereen zich in zwart witte kleren gehesen heeft om te dromen van een black @ white christmas. Maak het idee niet te ingewikkeld en probeer het te laten aansluiten bij iets dat met Kerstmis te maken heeft. Niet iedereen begrijpt de bijbelse verwijzing in de vijf wijven uit huize het Oosten, en ook de legende van de kerstkreeft is niet bij iedereen bekend.

2: bedenk een idee waar iedereen het mee eens is

Ga je een foto maken waarop meerdere mensen staan, zorg dan dat iedereen het idee onderschrijft. Een idee waar de helft eigenlijk liever niet aan mee doet kan je misschien doordrukken maar of het een goede kaart oplevert, is maar de vraag. Bedenk liever een ander idee als vader de allemaal-in-pyjama-onder-de-kerstboom-foto echt niet leuk vindt
foto: thecive.com

3: bedenk een idee dat je morgen ook nog leuk vindt

Je smaak verandert, kijk maar naar de kleren die je tien jaar geleden droeg. Daar ontkom je niet aan. Maar bedenk wel dat een foto op een kerstkaart die je aan al je vrienden en bekende stuurt door heel veel mensen gezien wordt. Die grappige Santa en Eva foto kan je nog onverwacht lang achtervolgen! Oppassen dus

4: maak afspraken over kleding

Bij een professionele foto-shoots is er iemand die nadenkt over de styling. Maak je zelf een foto, dan valt die taak aan jou toe. Let er op dat de kleuren een beetje bij elkaar passen, vermijd drukke patronen maar maakt het ook niet te flets. Afstemmen betekent overigens niet dat je allemaal het zelfde aan moet trekken. Zelfs niet als je erg trots bent op de manier waarop je de oude kinderkamergordijnen gerecycled hebt.

5: bedenk wie je de kaart gaat sturen

De kans dat de buurvrouw van 84 en je neef van 17 dezelfde humor hebben is niet erg groot. WIl je een grappige kaart versturen, denk daar dan aan. Of maak twee verschillende kaarten. Het zou jammer zijn dat de vriendjes van je kinderen na de kerstkaart plotseling niet meer bij je thuis mogen spelen.

6: vraag advies

Je hebt een geweldig idee, je ziet het helemaal voor je. Gewaagde costuums, een spitse taalgrap, dit wordt de beste kerstkaart ooit. Leg je idee voor aan iemand die je goed kent en die je tegen durft te spreken en vraag hem wat hij van je idee vindt. Het is geen garantie maar als je kaarten eenmaal gedrukt en verstuurd zijn, kan je niet meer terug.

7: denk na over de compositie

Zeker bij een foto waarop veel mensen staan, is het belangrijk na te denken over de plaats waarop ze op de kaart komen. Probeer diepte toe te voegen door mensen meer naar voren en meer naar achteren te plaatsen en maak het dynamisch. Een bijzonder camerastandpunt, of een locatie die helpt (een trap, een hek) maakt je groepfoto een stuk interessanter. Moeten er heel veel mensen op de foto? Voorkom dat ze allemaal op een kluitje staan.

8: besteed aandacht aan het licht

Een camera heeft licht nodig. Ga je binnen foto's maken, dan moet je of bijlichten, of flitsen of langer belichten. En waarschijnlijk alles tegelijk. Doe je het niet, dan wordt je foto korrelig en onderbelicht. Dat kan een leuk effect zijn maar misschien is het een beetje te kunstzinnig voor een foto waarop je herkent wil worden. Zorg voor voldoende licht, zet lampen aan, zet er eventueel zelf lampen bij om te voorkomen dat je moet flitsen. Want met flitslicht wordt een foto snel plat. Wil je juist een sfeervolle lampjes-foto maken (lange sluitertijd), dan is dat idee waarschijnlijk moeilijk te combineren met een goed uitgelicht familieportret. Maak liever twee foto's en voeg die later op de kaart samen.

9 : veiligheid boven alles

Het lijkt misschien een beetje overdreven maar een ongelukje is zo gebeurd: kaarsen, bomen, rondslingerende slingers. Voor je het weet heb je een voortijdige kerstboomverbranding of ligt het huis vol kerstbalscherven. Zeker als je foto's met kleine kinderen gaat maken, zou je erop moeten letten dat ze niet zomaar kunnen vallen of iets om kunnen trekken.

10: vergeet alles: doe waar je zin in hebt

9 tips om te zeggen wat je doen moet en 1 tip om te zeggen dat je die tips allemaal moet vergeten. Wees eigenwijs en doe precies waar je zelf zin in hebt. Want alleen zo maak je een kerstkaart om nooit meer te vergeten! foto’s: awkwardfamilyphotos.com/